2 Selvittäkää ryhmissä vapauksia hieman laajemmin: milloin ne ovat astuneet voimaan? Pohtikaa myös, kuinka ne näkyvät käytännössä.
3 Pohtikaa, miksi EU:n sisämarkkinat ovat johtaneet valtavaan määrään lainsäädäntöä ja sääntelyä
4. Etsikää Internetistä artikkeli “Moni suomalainen yhtiö on kytköksissä Kiinaan”. Miten Kiinan talous heijastuu suomalaisten yritysten toimintaan?
5. Etsikää Internetistä kolumni ”Globalisaation vastustajien hävitty taistelu”.
a) Miten ja miksi globalisaation vastustajat ovat tekstin mukaan hävinneet?
b) Haasta väite ja etsi internetistä tuoreita globalisaation vastaisia puheenvuoroja. Löydätkö niitä?
a) Miten ja miksi globalisaation vastustajat ovat tekstin mukaan hävinneet?
b) Haasta väite ja etsi internetistä tuoreita globalisaation vastaisia puheenvuoroja. Löydätkö niitä?
Aada, Henna, Aapo
VastaaPoista1. Tavara, raha, ihminen ja palvelut liikkuvat vapaasti.
2. Vuonna -85 tuli ihmisten liikkumisvapaus.
3. Joidenkin maiden lait saattavat olla ristiriitaisia keskenään.
4. Ei saatu luettua artikkelia.
5. a) Globalisaatio on auttanut ihmisiä pois köyhyydestä.
5. b) ei löytynyt.
1.Ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääoman vapaa liikkuvuus.
VastaaPoista2.14. kesäkuuta, 1985. Kaupankäynti ja ihmisten siirtyminen maasta toiseen on helpompaa. Ei ole esimerkiksi niin tiukkoja turvatarkastuksia.
3.Jotta kaikki toimisi kaikkialla samalla tavalla tarvitaan yhteinen lainsäädäntö. Ei ole mielivaltaa tai suosimista, kun se estetään säännöillä. Kaikki jäsenvaltiot ovat erilaisia, tarvitaan poikkeuksia, koska kaikki ei toimi kaikkialla.
4.Suomalaiset yritykset, jotka toimivat Kiinassa, saavat Kiinan talouden mennessä hyvin paljon tilauksia, jolloin kaikki menee kivasti. Kiinan osuuden tilauksista ollessa 40% niin on ilmiselvää, että Kiinan talouden heikkeneminen vaikuttaa tilausten määrään negatiivisesti.Tilauskanta ei myöskään kasva talouden ollessa heikkoa.
5.
a)Globalisaation hyödyt ovat olleet niin suuret, että sen vastustajatkaan eivät voi sitä kiistää.
b)Kyllä niitä löytyy aina yksittäisistä ihmisistä isoihin järjestöihin. Globalisaation vatustus jatkuu eikä siitä päästä. Aina on ihmisiä, jotka vastustavat.
1) Tavarat, palvelut, ihmiset sekä pääomat liikkuvat vapaasti EU:n alueella.
VastaaPoista2) Ihmisten liikkumista höllennettiin 1985, jonka myötä esim. turvatarkastukset eivät olleet niin pikkutarkkoja.
Tavaran ja pääomien liikkuvuus vapautui vuonna 1993, jolloin myös ihmisten vapaus laajentui.
3) Osissa jäsenvaltioista on erilainen lainsäädäntö, jonka vuoksi EU:n on täytynyt säätää yhteiset lait kaikille jäsenmaille.
4) Kiina on suuri osa (40%) suomalaisten tuotteiden tilauksista. Jos kiinan talous romahtaa, myös Suomen talous tekee niin, sillä tilaukset vähenisivät radikaalisti.
5 a) Tekstin mukaan he ovat hävinneet vähin äänin ja vähitellen vuoden -99 mellakoiden jälkeen. Globalisaation vastustus on kadonnut, sillä ihmiset tietävät, että sen tuomat hyödyt ovat korvaamattomia.
5 b) -
Matias
1. Tavarat, ihmiset, palvelut ja pääoma liikkuvat vapaasti EU:ssa.
VastaaPoista2. Vapaa liikkuvuus on peräisin 1985 alkunsa saaneesta ja 1995 käyttöön otetusta Schengenin sopimuksesta. Sen mukaan EU-alueella liikuttaessa EU-kansalaisen ei tarvitse käydä läpi rajatarkastusta. Toisaalta Schengen-maiden viranomaisilla on oikeus toisen maan viranomaistietoihin, jos tarvetta niille ilmenee.
Tavaroiden liikkuminen vapautui tai tarkemmin sanottuna muuttui vapaammaksi 1993 solmitulla Maastrichtin sopimuksella. Vietäessä tavaraa EU-maasta toiseen tavara ei saa kohdata vientitullia, vaan se nähdään EU-alueen sisällä kulkevana tavarana.
Palvelujen vapaus otti merkittävän askeleen 2006 solmitun palveludirektiivin myötä. Sen mukaan esimerkiksi kreikkalaisella lääkärillä on oikeus harjoittaa ammattiaan myös Suomessa.
Myöskin Maastrichtin sopmuksessa määritellyn pääoman vapauden mukaan EU-kansalaisella on täysi oikeus esimerkiksi omistaa osakkeita tai asuntoja sekä avata pankkitili missä tahansa EU-maassa. Tähän on kytköksissä yhteisvaluutta euro, joka on yhtä arvokas Suomessa kuin se on Ranskassakin.
3. Eri EU-maille on suotu useita poikkeuslupia. Muun muassa Suomella on oikeus kieltää alkoholin etämyynti esimerkiksi Saksasta, vaikka se rikkookin tavaran vapaata liikkuvuutta.
4. Maksumuuri iski...
5. a) Kolumnin mukaan globalisaation positiiviset vaikutukset (kuten vapaampi liikkuvuus ja yritysten leviäminen kehitysmaihin) ovat jyränneet alle huonot puolet. Eli tuloksia on vaikea kiistää.
Globaalisaatiota aiemmin vastustaneet ryhmät ovat siirtäneet keihäänkärkensä jonnekin muualle, tai ovat tehneet siitä enemmänkin sisäpoliittisen asian. Esimerkiksi maahanmuutto on kytkökissä globalisaation, mutta sitä ei kovin herkästi nähdä ulkopolitiikan kysymyksenä.
b) Globalisaation vastustaminen ei ole kadonnut minnekään, vaan se on palannut muotiin viime vuosina. EU-maissa on noussut maahanmuutto- ja EU-kriittisiä puolueita, jotka havittelevat aikaa ennen EU:ta ja sen tuomaa rajojen murtamiskehitystä. Merkittävimmät tällaiset puolueet ovat Ranskassa toimiva Front National, Ruotsissa vaikuttava Sverigedemokraterna sekä Suomen Perussuomalaiset, näistä ainoa hallituksessakin käväissyt. Yhdysvalloissa, jota kolumni käsittelee, valtaan nousi voimakkaan USA ennen kaikkea -ajatuksella kampanjoinut Donald Trump.
http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241424-puhkaisen-eurososialismin-kuplan
Siitä PS:n presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren blogi heinäkuulta 2017.
Teemu
1.Tavarat, ihmiset, pääoma ja palvelut
VastaaPoista2.1993 vapautui tavaroiden, pääomien liikkuminen. Lisäksi ihmisten likkumista vapautettiin vuoden 1985 alkuperäisestä.
3.Jäsenmaiden yhteiset rajat selkeyttävät toimintatapoja ja estävät lakeihin liittyvät erimielisyydet.
4.Suomi on kytköksissä Kiinan talouteen niin että jos Kiinan taloudessa tapahtuisi romahdus, näkyisi se myös Suomen taloudessa.
5.a)Tekstistä käy ilmi, että he ovat hävinneet tai ainakin hiljentyneet viimeisen 20 vuoden aikana, koska he eivät voineet enää kiistää globaalisaation mukanaan tuomia hyötyjä.
b)En löytänyt.
1) EU:n sisällä liikkuu vapaasti ihmiset, tavarat, pääoma sekä palvelut.
VastaaPoista2) Ihmisten liikkuminen vapaantui 1985, jonka ansiosta esimerkiksi turvatarkastukset eivät ole niin tarkkoja enää.
Vuonna 1993 pääoman sekä tavaran liikkuminen vapautui, jolloin ihmisten liikkuminen helpottui.
3) Jäsenvaltioiden lainsäädäntö on erilaiset, joten EU:n on täytynyt tehdä yhteiset pelisäännöt.
4)Kiinan talouden ollessa merkittävästi kytköksissä Suomeen joten jos sen talous romahtaisi sen huomaisi Suomen taloudessa selvästi.
5 a) Tekstissä todetaan, että he ovat kadonneet viimeisen 20 vuoden aikana, siksi etteivät he pystyneet kiistämään globaalisaation etuja.
5 b) ---